How Does it work

Mi a működési elv

Alapvetően két módja van a nap energiahasznosításnak: Hőenergia és az elektromos áram. A hőenergiát előállító berendezés a tetőn lévő kollektorokból áll. A kollektorok felfogják a Napból érkező sugárzást, majd ezt hővé alakítják, melyet meleg víz előállítására fordítunk. Az elektromos áram előállítására szolgáló megoldást fotovoltaikus megoldásnak nevezzük. A tetőn lévő panelek félvezető szilícium cellákból állnak , melyek elnyelik a Nap energiát és elektromos árammá alakítják.

 

A harmadik megoldás a két technológia kombinációja, melynek eredménye a teljesen önálló energia ellátás.

Hőenergia

Ez a megoldás meleg vizet biztosít, fűti a szobát vagy mind a kettőt együtt. A rendszer működése igazán egyszerű, a tényleges titok a működési hatékonyságban rejlik. Alapvetően a hőenergiát előállító rendszer tartalmaz egy vagy több kollektort az épület tetején. A kollektorokban található abszorber csővezetékében keringő fagyálló folyadékot felmelegítik és eljutatják a tárolóba, ahol raktározzák vagy keringtetik a fűtési rendszerbe. Egyszerű, hatékony és olcsó megoldás.

Áramtermelés

A napenergiából nyert elektromos áram előállítását fotovoltaikus- vagy röviden PV-nek - hasznosításnak nevezzük. Ez effektív egy teljesen tiszta módja az elektromos áram előállításának. Egy PV rendszer napelem paneleket tartalmaz, melyek a napsugárzásból elektromos áramot állítanak elő. Ezt különböző elektromos berendezések üzemeltetéséhez tudjuk használni, mint például a lámpa, a mosógép, a tv, a számítógép stb. Ha a PV rendszer több áramot állít elő, mint amire a háztartásnak szüksége van, a felesleges energiát visszatáplálhatjuk a hálozatba. Ezzel pénzt kereshetünk vagy elérhetjük a villanyszámlánk csökkenését.